ms Oranje

De goede keuze van mijn ouders

Hij vierde aan boord zijn tweede verjaardag. Is nu...

Hij vierde aan boord zijn tweede verjaardag. Is nu theatermaker en laat de foto van deze verjaardag zien in het theater. Hoorde een keer Oooh! tijdens een voorstelling. Toen zag een mevrouw haar eigen moeder op de foto staan. Reis was erg prettig - vertelden zijn ouders.

Koud en onrechtvaardig

Ellende begon in het Suezkanaal, daar moesten ze van boord om winterkleding uit te zoeken. Men wist niet wat wanten etc waren. Ze kenden dat niet. Het was steenkoud toen de Oranje aanmeerde in Nederland. Er zijn nog foto's van, maar je kan ze nauwelijks herkennen. Je ziet donkere koppies en mensen helemaal ingepakt, rillend van de kou. Vanaf de Oranje begon de indeling in bussen. Ouders ervoeren het als prettig. Vader zat bij het KNIL, dus die werd gratis gerepatrieerd. Later kreeg hij wel een rekening voor de kleding die ze in Egypte moesten uitzoeken. Daar was hij echt zo boos over. Hij heeft het nooit betaald. Op een gegeven moment kwam er een deurwaarder om het geld te halen. 'Laat maar' zei de deurwaarder. Dus alle boosheid heeft wel geholpen.

‘Overgangsschip’

Voor Roy is de Oranje soort overgangsschip naar een totaal ander leven. Een andere cultuur. Ouders hadden geen heimwee, misschien af en toe even. Het gemis van Indische producten- of de buren die klaagden over de geur van trassi. Wij aten altijd heel gezellig, we mochten ook niet snel eten. Tijdens het eten kwamen de verhalen. Vader zei vaak: wees blij dat je hier zit. Hij had hier een goede baan gekregen in het leger. Hij was specialist als vliegtuigmonteur. Hij had het gelijk heel goed naar zijn zin. We kregen brieven van familie die duidelijk had gekozen om daar te blijven. Men had in die brieven spijt dat ze niet naar Nederland waren gegaan. Armoede en gevaar. Na een jaar of 10 kwamen ze thuis van een Indische vereniging en toen zijn vader zei dat ze niet meer gingen. “Eén en al heimwee en verdrietigheid”.

Drie jaar geleden ging meneer met pensioen. Hij wilde een voorstelling maken Selamat Makan. Hij vertelt over Indonesië, z'n zus kookt. En daarna krijgt het publiek een volledige Indische maaltijd. (www.roygrunewald.com) Opgetekend door Merel tijdens de Uitmarkt 2018

Roy Grunewald

Ook een verhaal? Deel het hier!

Reageer op dit verhaal

Reacties op dit verhaal

Verwijderd

Deze reactie is verwijderd

Verwijderd

Deze reactie is verwijderd

Is er iets mis met het verhaal?