ms Oranje

mijn reis naar Indonesië

Vader was al in 1953 naar Indonesië gegaan. In Ned...

Vader was al in 1953 naar Indonesië gegaan. In Nederland was grote werkeloosheid, veel mensen vertrokken naar het buitenland. Vader kon werken op school in Jakarta, waar Hella Haasse ook op school heeft gezeten. De school was gesticht door de Vrijmetselarij. Vader was administrateur en gaf les economie in het hoger onderwijs. Het gebouw stond naast het paleis van Soekarno. Heeft er tot 1958 geleefd. Vader bleef nog tot 1961.

Zwerven

Elsja Lewin was toen 5. Vond de overtocht fantastisch. Ze zwierf rond over het schip. Ze was nooit te vinden. In haar herinnering was er een heel gangen en trappenstelsel. Soms droomt ze nog dat ze de hut van haar moeder niet kon terugvinden. Hele grote marsepeinen rozen bij de trap. Die kon je op eten. Maar niemand anders at daar van. De overtocht duurde ongeveer drie weken, ze voeren via het Suezkanaal, heeft er nog een leren kameel van overgehouden. Piramides kon je zien vanaf het kanaal. Nog een stop in Colombo, heeft diepe indruk gemaakt. later in Singapore, werden ze een hotel ondergebracht. Dit was het einde van de reis. Vader haalde ze op.

Studie

Wat heeft de ms Oranje voor u betekend? Elsja is afgestudeerd als kunsthistorica op inrichting van passagiersschepen, waaronder de Oranje. Ze heeft hierover ook veel artikelen geschreven.

Opgetekend door Merel tijdens de Uitmarkt 2018.

Ook een verhaal? Deel het hier!

Reageer op dit verhaal

Reacties op dit verhaal

Pim

Leuk om te lezen!

Verwijderd

Deze reactie is verwijderd

Verwijderd

Deze reactie is verwijderd

Verwijderd

Deze reactie is verwijderd

Is er iets mis met het verhaal?